Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.12.2018 03:55

Gindalos je zrkadlo, ktoré nastavujeme svojim predsudkom


Ilustračný výrez plagátu


Postaviť sa na pódium je pre rómske deti ešte o niečo ťažšie ako pre nerómske. Okrem vlastnej hanblivosti musia často prekonávať predsudky druhých ľudí.


Práve preto majú podobné podujatia zmysel. Predsudky sa menia na obdiv k inej kultúre. Živelnej, farebnej, temperamentnej. V utorok 18. 12. o 10.00 hod. sa na pódium Domu kultúry na Podborovej postavia desiatky rómskych detí z rôznych základných umeleckých škôl a zoskupení. Zahrajú, zaspievajú a zatancujú nielen pre deti zvolenských škôl, ale aj zvolenských seniorov a dospelých divákov. Je to už druhýkrát, čo Komunitné centrum Romano Jilo organizuje takýto výchovno-benefičný koncert. Nazvali ho Gindalos – Zrkadlo.

„Zrkadlo búra predsudky. Najprv sa pozrieme na seba a až potom môžeme ukazovať na druhých,“ hovorí Peter Kačica z mestského KC Romano Jilo. Na koncerte nevystúpi len zvolenské komunitné centrum, ale aj KC z Krupiny, rómsky súbor z Komunitného centra Spokojnosť z Prievidze, ZUŠ Bojnice, Gipsy Janka z Detvy, o. z. Rolik z Banskej Bystrice. „Veľmi dôležitá je pre nás spolupráca s nerómskymi umelcami, preto opäť zahráme spoločne s kapelou zvolenských mestských policajtov ,Police team´ či kapelou ,Králi´ zo Strednej odbornej školy drevárskej. Nie je to prvýkrát, čo vystúpime spolu a určite ani posledný,“ dodáva Peter Kačica.

Na tento koncert je pozvaný každý. Vstupné na podujatie je dobrovoľné. Výťažok z koncertu pomôže Romano Jilo vycestovať na turné do Brazílie, kam by mali ísť v lete.

Autor: (ts-msu zvolen)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
Vo Zvolene dnes tancovalo štvorylku až 700 detí
Až sedemsto detí dnes (19. 5.) na pravé poludnie na Námestí SNP tancovalo historický tanec štvorylka. Jednalo sa o tretí ročník Zvolenskej štvorylky - podujatia medzinárodného významu European Quadrille Dance Festival.
viac
30.10.2020
Do kampane Do školy na bicykli sa zapojilo 238 škôl z celého Slovenska
V poradí šiesty ročník kampane Do školy na bicykli priniesol aj napriek pandemickej situácii rekordnú účasť škôl. Do kampane sa zapojilo 238 materských, základných či stredných škôl z celého Slovenska.
viac
18.11.2020
Do zberu šípok sa zapojilo takmer 1300 detí
Do štvrtého ročníka Zberu šípok spoločne s Lesmi SR sa zapojilo 217 tried v rámci 23 materských a základných škôl (ZŠ).
viac
03.02.2021
M. Krajčí: Časť detí sa od pondelka vráti do škôl
Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísnil COVID automat. Rozhodnutie vlády SR v stredu oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zákaz vychádzania bude naďalej platiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %