Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.06.2019 08:10

Gelnické Zámčisko opäť ožije Festivalom hradných remesiel


Ilustračná snímka (tasr)


Atmosféru stredoveku prinesie na hradný vrch Zámčisko aj tento rok Festival hradných remesiel.


Ako TASR informoval vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času Mestského úradu v Gelnici Milo Janáč, v meste sa stretnú milovníci dobovej hudby, remesiel či stredovekej kuchyne piatykrát.       

Primátor Dušan Tomaško pripomenul, že nápad oživiť miesto, kde sa nachádzajú zvyšky hradu z 13. storočia, nejakým dôstojným podujatím, vznikol pred niekoľkými rokmi. „Zámčisko totiž bolo v minulosti často využívané na rôzne majálesy či iné oslavy. Na túto tradíciu sme chceli nadviazať, a tak vznikla myšlienka usporiadať tu festival zameraný na hudbu, kuchyňu či divadlo z dôb dávno minulých,“ uviedol.       

Janáč spresnil, že na podujatie chodia stovky ľudí, a to nielen z blízkeho okolia Gelnice. „Tento rok prídu dokonca aj návštevníci z Ameriky, ohlásili sa nám vopred,“ povedal.       

Na festivale sa predstavia napríklad divadelníci, šermiari či sokoliari. Návštevníci sa môžu tešiť na mušketiersky tábor a scénky z obdobia tridsaťročnej vojny, predvedenie popravy špeha a vyskúšať si budú môcť aj streľbu z luku. Súčasťou budú tiež ukážky historických remesiel, medzi ktorými budú kováčstvo aj rezbárstvo, ale vidieť budú aj to, ako sa kedysi razili mince. Na podujatí sa predstaví i miestny detský folklórny súbor.       

Festival hradných remesiel bude na Zámčisku Gelnica v sobotu (8.  6.) od 13.00 h.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2016
Šuster, drž sa svojho kopyta!
Hradné múzeum vo Fiľakove každého srdečne pozýva na vernisáž výstavy Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Šuster drž sa svojho kopyta!“, ktorá sa uskutoční 14. októbra 2016 v galérii Mestského vlastivedného múzea o 17. hodine.
viac
04.06.2018
Gelnica pripravila v júni viaceré podujatia pre deti i dospelých
Prvá polovica júna v Gelnici patrí deťom, kultúre aj histórii. Mesto pripravilo podujatia pre deti i dospelých. Prvým bol druhý ročník Jašiády, ktorý sa konal v sobotu na miestnom futbalovom štadióne a bol venovaný deťom pri príležitosti ich medzinárodného sviatku.
viac
25.08.2020
Na niekdajšiu tradíciu kachliarstva nadviaže nový festival remesiel
Bojnice boli v minulosti známe kachliarskym a hrnčiarskym remeslom.
viac
14.07.2022
Kežmarok patrí festivalu Európske ľudové remeslo
Jubilejný 30. ročník festivalu Európske ľudové remeslo sa počas tohto víkendu (8. – 10. júla 2022) koná v Kežmarku. Na slávnostnom otvorení a sprievode sa zúčastnil aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %