Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.06.2019 02:06

Dobrovoľníci si vyskúšali nový svetový trend. Počas behu zbierali odpad


Ilustračná snímka Naše mesto


Slovensko je po dnešku opäť o niečo čistejšie. V Bratislave, Trnave a Nitre sa dobrovoľníci mohli zapojiť do ploggingu – behu v prírode, ktorý je spojený so zberom voľne pohodeného odpadu. Netradičná aktivita je vo svete trendom už niekoľko rokov.


K nám ju priniesla Organizácia zodpovednosti  výrobcov ENVI - PAK v spolupráci s nadáciou Pontis. Tá plogging zaradila do programu svojej iniciatívy „Naše Mesto“, ktorá je najväčším podujatím firemného dobrovoľníctva na Slovensku. Behu sa zúčastnili dobrovoľníci z viacerých spoločností.

Odpadu pribúda, ľudí treba motivovať k zmene

Plogging sa v rámci aktivít Nášho mesta objavil prvýkrát. Spoločnosť ENVI - PAK ho iniciovala, aby upozornila na boj proti znečisteniu životného prostredia na Slovensku. „Littering, teda voľne pohodený odpad, je problémom už takmer v každom meste. My však vieme, že ľuďom na životnom prostredí záleží čoraz viac,“ hovorí Katarína Kretter, riaditeľka pre marketing a komunikáciu zo spoločnosti ENVI - PAK a dopĺňa:  „Preto sme sa rozhodli priniesť celosvetový fenomén, plogging, k nám na Slovensko. Aj takéto netradičné aktivity môžu byť spôsobom, ako ľudí motivovať k ochrane životného prostredia. Tešíme sa, že nám organizácia Pontis pomohla rozšíriť povedomie o tomto netradičnom podujatí a zaradila ho do programu iniciatívy Naše mesto.“

Podujatia Naše Mesto sa ročne zúčastňujú tisícky dobrovoľníkov z firiem či mimovládnych organizácií. „Robíme už 13. ročník a stále sa tešíme z čoraz väčšieho záujmu. Tento rok bude dobrovoľníčiť až 10 158 ľudí v 46 mestách a obciach po celom Slovensku. Pomáhajú vo viac ako 500 dobrovoľníckych aktivitách, čo je takmer 30-násobne viac ako v roku 2007, v prvom ročníku podujatia,“ hovorí Michal Kišša, programový riaditeľ z nadácie Pontis.

Pomoc prírode aj spoločenská aktivita

Dobrovoľníci počas piatkového ploggingu behali na troch miestach. V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, v lesoparku Borina v nitrianskej mestskej časti Klokočina a v okolí Trnavských rybníkov. „Za Klokočinu môžem povedať, že veľmi oceňujeme takéto aktivity. Bola tu výborná atmosféra. Ľudia sa zabavili, mali príležitosť stretnúť sa a navyše prispeli k tomu, aby sme žili v krajšom a čistejšom prostredí. Ak sa podujatie bude konať aj ďalší rok, radi sa zapojíme opäť,“ hovorí Peter Bakay, poslanec za mestskú časť Nitra – Klokočina.

Trasy mali od 3,5 do 5 kilometrov. Nezdolávali ich len trénovaní športovci, ale na pomoc prírode dobehli aj úplní začiatočníci. Prvý plogging v rámci iniciatívy Naše Mesto bol úspešný, dohromady naň prišlo 140 dobrovoľníkov. Najviac, 78 z nich, bežalo v hlavnom meste.

Súťažiaci sa učili triediť

Piatkové podujatie nebolo iba o športovaní a zbieraní odpadu. Bežcov motivovala aj súťaživosť. Nemali sa totiž len dostaviť na koniec trasy, do cieľa bolo treba dobehnúť v čo najkratšom čase s čo najväčším množstvom odpadu. Ten potom organizátori vyzbierali a odvážili. „Výsledná hmotnosť všetkých vriec nás prekvapila. Celkovo sa nám podarilo vyzbierať takmer pol tony odpadu. Najviac v Bratislave – 232 kg, za ktorou nasledovala Nitra s 211 kilami,“ približuje Katarína Kretter. Dopĺňa, že na záver súťaže nechýbala ani edukačná časť. „Po odvážení vriec sme všetok vyzbieraný odpad vytriedili. Ak teda niekto pred začiatkom behu nevedel, ako správne triediť, teraz to už určite vie.“

V skratke o ploggingu

Tento netradičný šport vznikol približne v roku 2016 vo Švédsku. Názov je kombináciou anglického slova „jogging“, teda beh a „plocka upp“, čo vo Švédčine znamená zdvihnúť. Novú bežeckú disciplínu vymyslel švédsky environmentalista Erik Ahlström. Pri ploggingu človek spáli približne 288 kalórií, čo je až o 50 viac, ako pri klasickom behu. Môže za to zapájanie svalov pri zohýbaní sa po odpad, no aj námaha pri nosení plných vriec či časté zmeny smeru behu.

 O ENVI - PAK

OZV ENVI - PAK  je organizácia zodpovednosti výrobcov podľa zákona o odpadoch. Bola prvou oprávnenou organizáciou na Slovensku. Pomáha s plnením povinností výrobcov obalov a neobalových výrobkoch podľa zákona o odpadoch. Zabezpečuje triedený zber odpadov z obalov a neobalových výrobkov, ich zhodnocovanie a recykláciu. ENVI - PAK riadia veľké medzinárodné spoločnosti, ktoré prenášajú svoju expertízu o fungovaní odpadového hospodárstva z iných trhov aj na Slovensko. Je pre ne dôležitá transparentnosť a predvídateľnosť podnikateľského prostredia, za ktorú sa OZV ENVI – PAK zasadzuje.

Autor: (ts-envipak)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
27.03.2017
Envirorezort: Kľúčové pri komunálnych odpadoch je ich triedenie a recyklácia
„Pre Slovensko bude dôležité pri nastavovaní nových cieľov v odpadovom hospodárstve do roku 2030 zohľadniť ekonomické, hospodárske, sociálno-spoločenské a environmentálne aspekty,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na otázku Obecných novín.
viac
06.02.2021
Príroda je čistejšia o 3 tony a 1800 vriec odpadkov
Do iniciatívy „Vezmi si ma“ sa aktívne zapojili ľudia, ktorí v prírode zbierajú pohodené plechovky, plastové a sklenené fľaše, plastové vrchnáky, obaly zo sladkostí a ďalšie odpadky.
viac
02.12.2021
V prírode nájdete pozoruhodne bizarný odpad
Dobrovoľní zberatelia odpadkov vedia, že v prírode natrafia na plasty, plechovky, cigaretové ohorky či obaly zo sladkostí, ale neraz ich prekvapí či až zarazí rarita, nad ktorou ostáva stáť rozum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %