Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.04.2019 12:45

Dobré skutky detí možno aj tento rok prihlásiť do projektu Detský čin roka


Ilustračná snímka, zdroj: Račaweb


Deti i dospelí môžu do 30. júna prihlásiť inšpiratívne dobré skutky detí do projektu Detský čin roka 2019. TASR o tom informovala koordinátorka projektu Magdaléna Fábryová.


Deti môžu napísať o svojich dobrých skutkoch, za ktoré sú považované nielen veľké činy ako záchrana života, ale i každodenné drobné skutky vykonané s dobrým úmyslom pomôcť, potešiť, prekvapiť či podporiť. Písať môžu i o činoch svojich kamarátov, o ktorých si myslia, že by mali byť ocenené či o kolektívnych dobrých skutkoch, ktoré deti zrealizovali spoločne. Dobré skutky detí do 16 rokov môžu prihlásiť aj rodičia, pedagógovia a dospelí.       

Informáciu o dobrých skutkoch detí možno zaslať poštou alebo prostredníctvom webstránky www.detskycin.sk. Oceňujú sa skutky v kategóriách záchrana života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc ľuďom, pomoc prírode, dobrý nápad a cena Sašky Fischerovej – malý veľký čin.       

Na jeseň zašlú realizátori projektu do škôl materiál s 35 nomináciami, ktoré vyberie zo všetkých skutkov výberová komisia. Deti a učitelia z neho na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka či v školskom klube budú čítať príbehy a rozprávať sa o hodnotách, ktoré príbehy prinášajú, ako pomoc v rodine, priateľom i cudzím ľuďom, integrácia zdravých a postihnutých, ochrana prírody, zodpovednosť, spolupráca, nezištnosť či spolupatričnosť. "Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú etickú výchovu," objasnila štatutárna zástupkyňa občianskeho združenia Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická.       

Uviedla, že v roku 2018 čítalo príbehy 40.477 detí na 673 školách. "Projekt tak zanecháva výraznú stopu ako na deťoch i dospelých pri uvedomovaní si skutočných ľudských hodnôt v našej každodennosti, čo potvrdili aj výsledky rozsiahleho prieskumu realizovaného Inštitútom aktívneho občianstva," tvrdí Broadhurst-Petrovická.       Projekt má podľa nej priamy pozitívny vplyv na žiakov a žiačky základných škôl, všímanie si dobrých skutkov, ochotu pomôcť druhým či prejavenie komplexnejšieho vnímania otázok ľudskej spolupatričnosti.       

Zároveň s hodnotením detskej poroty sa na jeseň uskutoční aj online anketa pre dospelých pripravená s darcovským portálom Ľudiaľuďom.sk. Detské hlasy rozhodnú, ktoré skutky získajú v decembri ocenenie Detský čin roka 2019.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2018
Detský čin roka 2018 zaznamenal zvýšený počet záchranárov
V bratislavskom V-klube vyhlásili v stredu výsledky projektu Detský čin roka 2018, zameraného na netradičnú formu vzdelávania v oblasti etickej výchovy.
viac
13.12.2019
Cena Detský čin roka sa odovzdávala po 19. raz
Občianske združenie Detský čin po 19. raz odovzdávalo ocenenie Detský čin roka. Ceny dostali deti, ktoré niekomu zachránili život, starajú sa o svojich blízkych, pomohli zdravotne postihnutému či inak prejavili empatiu, odvahu a porozumenie v každodennom živote.
viac
30.12.2021
Do 11. ročníka súťaže Ekologický čin roka sa dá prihlásiť do konca februára
Do 11. ročníka súťaže Ekologický čin roka, ktorú vyhlasuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK), je možno prihlásiť projekty do konca februára 2022.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %