Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
30.01.2019 02:50

Dejiny Spojenej školy v Púchove začne písať spoločná výstava


Ilustračný výrez plagátu


Prvý spoločný projekt Strednej odbornej školy (SOŠ) Púchov a SOŠ sklárskej Lednické Rovne predstaví širokej verejnosti študentské práce žiakov z odborov styling a marketing i umelecké diela významných absolventov sklárskej školy.


Osem mesiacov pred spojením SOŠ Púchov a SOŠ sklárskej Lednické Rovne, obe v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), do Spojenej školy v Púchove, školy pripravili spoločnú výstavu venovanú histórii odievania a sklárskej tvorby. „Výstava sa koná pri príležitosti viacerých dôležitých medzníkov, ktoré si v tomto roku pripomíname. V roku 1939 vznikla Prvá slovenská továreň odevov, predchodkyňa Makyty Púchov, o štyri roky neskôr bola zriadená Rolného škola práce, neskôr premenovaná na Odevnú školu v Púchove. V roku 1949 vzniklo Stredisko pracujúceho dorastu, v súčasnosti Sklárska škola v Lednických Rovniach. V roku 2018 sme si pripomenuli aj 100. výročie vzniku Československa. Všetky tieto výročia vyústili do pripravovanej výstavy s názvom Putovanie storočím, ktorá je poctou kreatívnej tvorbe v púchovskom regióne. Jej neoddeliteľnou súčasťou je aj odevný a sklársky priemysel,“ priblížila riaditeľka SOŠ Púchov Lenka Jancíková.

Spojením dvoch škôl s bohatou históriou sa začnú písať nové, moderné dejiny odborného vzdelávania v Púchove. Vzdelávanie sklárskych odborníkov sa z neďalekých Lednických Rovní presunie do Púchova, kde Trenčianska župa vytvorí vhodné podmienky pre študentov, vrátane ubytovania, stravovania či mimoškolských a športových aktivít. „Spoločne organizovaná výstava je znakom toho, že obe školy spolupracujú a vzájomne sa dopĺňajú pri vzdelávaní zručných a kreatívne mysliacich odborníkov. Výstava je prehliadkou študentských prác.Odevná tvorba žiakov spoločne s módnou fotografiou znázorňujú, ako sa vyvíjala móda počas minulého storočia. Ukážky sklárskych výrobkov sú zase prehliadkou úspešnej tvorby absolventov sklárskej školy,“ doplnila Jancíková. Myšlienkou výstavy je pokus o pochopenie doby a vývoja ľudstva prostredníctvom odevu, keďže móda bola vždy odrazom doby, ale i spoločenskej a politickej situácie. Z vystavovaných ukážok si budú môcť návštevníci prezrieť napríklad uniformy z vojnových rokov, kombinézy z rokov šesťdesiatych či krásu úžitkového skla, jeho výtvarné spracovanie a rôzne techniky maľby.

Vernisáž výstavy Putovanie storočím – Výstava histórie odievania a sklárskej tvorby sa bude konať v stredu 30. januára 2019 o 17.00 h v priestoroch Župného domu v Púchove. Spoločná výstava SOŠ Púchov a SOŠ sklárskej Lednické Rovne potrvá až do štvrtku 14. februára 2019. Vďaka výstave majú prípadní budúci študenti Spojenej školy v Púchove možnosť dozvedieť sa viac o štúdiu na tejto škole.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2018
TSK sa napriek nepriaznivým štatistikám snaží zachovať tradíciu sklárskej školy
Jediná stredná odborná škola (SOŠ) so sklárskym zameraním na Slovensku čelí výraznému úbytku záujmu študentov o štúdium tohto remesla.
viac
21.12.2018
Tradícia školy sklárskeho zamerania na Slovensku ostane aj naďalej zachovaná
Od budúceho školského roku 2019/2020 bude novovzniknutá Spojená škola, I. Krasku, v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) vychovávať aj budúcich sklárskych majstrov, ktorí doteraz rozvíjali svoje zručnosti na SOŠ sklárskej v Lednických Rovniach.
viac
28.02.2019
SOŠ Púchove ponúka štúdium sklárstva, módy, technických i chemických odborov
Spojením Strednej odbornej školy Púchov a Strednej odbornej školy sklárskej Lednické Rovne vznikne od 1. septembra 2019 unikátna Spojená škola Púchov s dvoma organizačnými zložkami.
viac
14.11.2019
SOŠ strojnícka v Bánovciach nad Bebravou sa pýši robotizovaným pracoviskom
Na Strednej odbornej škole (SOŠ) strojníckej v Bánovciach nad Bebravou v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK v pondelok 11. novembra otvorili nové robotizované pracovisko a škola uzatvorila Memorandum o spolupráci s viac ako tridsiatimi firmami z bánovského regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %