Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.03.2018 09:10

Centrum právnej pomoci v Brezne pomohlo už viac ako dvom tisíckam ľudí


Ilustračná snímka


Záujem o právne poradenstvo konzultačného pracoviska Centra právnej pomoci v Brezne je obrovský. Najčastejšie problémy, ktoré odborníci s klientmi riešia, sa týkajú predovšetkým rodinného práva, ochrany spotrebiteľa, exekúcií či osobného bankrotu.


Centrum právnej pomoci (CPP) funguje v Brezne už takmer štyri roky a je určené pre obyvateľov mesta a Breznianskeho okresu v hmotnej núdzi. Konzultácie poskytuje dvakrát týždenne, a to v priestoroch odboru starostlivosti o obyvateľa. Klient má počas predbežnej konzultácie nárok na poskytnutie základnej právnej rady, ktorá zahŕňa najmä vysvetlenie daného právneho problému, upozornenie na nebezpečenstvo zmeškania lehoty, prípadne pomoc pri vypĺňaní žiadosti o poskytnutie právnej pomoci.

Medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa klienti obracajú na odborníkov v CPP, patria predovšetkým rodinnoprávne veci, ako je rozvod manželstva, úprava práv a povinností k maloletým deťom, vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode, ale aj problémy vo veciach ochrany spotrebiteľa či exekúcie.

„Záujem o právne poradenstvo je obrovský, najmä v poslednom období v súvislosti s novelou zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý je v platnosti od 1. 3. 2017 a rieši problematiku osobného bankrotu,“ zhodnotila vedúca odboru starostlivosti o obyvateľa Janka Lemberková a doplnila, že od vzniku CPP v Brezne jeho služby využilo približne 2000 ľudí. „V minulom roku ich bolo asi 280, pričom počas konzultačného dňa pracovníci CPP vybavia približne 15 klientov.“

Pôsobenie Centra právnej pomoci v Brezne považuje vedúca odboru starostlivosti o obyvateľa za veľký prínos. „Keďže pomoc využívajú najmä klienti, ktorí v dôsledku zlej finančnej situácie či sociálneho znevýhodnenia nemôžu využívať komerčné právne služby, je veľkou výhodou už len to, že nemusia cestovať do regionálnej kancelárie v Banskej Bystrici, čím ušetria čas aj finančné prostriedky. Obzvlášť sa to týka obyvateľov vzdialenejších obcí Horehronia. Centrum právnej pomoci pomôže ľuďom vyriešiť mnohé osobné, vzťahové či existenčné problémy, ktoré by bez tejto pomoci buď nevyriešili, alebo vyriešili neúspešne či nevýhodne. Možno povedať, že je jednou z mnohých služieb, ktoré skvalitňujú život obyvateľov mesta i regiónu,“ uzavrela J. Lemberková.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Krízový plán BBSK má konkrétnu podobu, známe sú prvé termíny
Jednotlivé body krízového plánu, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj predstavil začiatkom minulého týždňa, dostali reálnu podobu. Známe sú prvé termíny spustenia služieb, počty doposiaľ prihlásených dobrovoľníkov i objednaných ochranných pracovných prostriedkov.
viac
05.05.2020
Prešovské dobrovoľnícke centrum spustilo ekologickú kampaň
Prešovské dobrovoľnícke centrum (PDC) spustilo v uplynulých dňoch kampaň s názvom Nadýchni sa, ktorej cieľom je pomôcť prírode a životnému prostrediu. Jej partnerom je Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove.
viac
18.01.2023
Záujem o klzisko neutícha, doteraz si prišlo zakorčuľovať vyše 3500 ľudí
Nová ľadová plocha, ktorú v Brezne sprístupnili pred vianočnými sviatkami, bola najväčším lákadlom Ľadového mestečka v centre mesta. Verejné klzisko pod holým nebom zostáva stále otvorené, o termíne ukončenia jeho prevádzky rozhodne až počasie.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %