Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.01.2019 10:10

Bratislava plánuje zriadiť funkciu nočného primátora


Ilustračná snímka: maxresdefault


Bratislava plánuje v nasledujúcich mesiacoch zriadiť funkciu nočného primátora. Ten bude zodpovedný za koordináciu starostlivosti o hlavné mesto v nočných hodinách. Pre TASR to potvrdil bratislavský magistrát. Nočného primátora či starostu má napríklad Amsterdam a niekoľko dní aj Praha.


Nočný primátor bude podľa bratislavského magistrátu využívať primárne mäkké nástroje na riadenie nočného života v meste. "Do jeho kompetencií spadá rokovanie s prevádzkovateľmi jednotlivých prevádzok, respektíve s ich zástupcami a nastavovanie pravidiel fungovania mesta v nočných hodinách," vysvetlilo pre TASR hlavné mesto.

Nočný primátor má prijímať aj opatrenia na prevenciu konfliktov vrátane riadenia tímu ľudí zaoberajúcich sa predchádzaniu a riešeniu konfliktov v teréne. Zaoberať sa bude aj problémom rušenia nočného pokoja. Úzko bude spolupracovať so splnomocnenkyňou bratislavského primátora pre bezpečnosť a drogovú politiku Ivetou Chovancovou aj s náčelníkom mestskej polície.       

Odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák pre TASR uviedol, že až aplikačná prax ukáže, do akej mieri je to nástroj, v ktorom sa dokážu koncentrovať kompetencie v oblasti verejného poriadku. "Tak, aby nenarušili činnosť mestskej polície a úlohy z hľadiska povoľovania prevádzok i podnikateľskej činnosti a neovplyvnili ďalšie odbory magistrátu, ktoré v tejto oblasti robia," priblížil. Podľa Kaliňáka je veľmi dôležité zabezpečiť, aby nedošlo k duplicite, aby viaceré pozície nerobili to isté. "Lebo dobrý úmysel môže spôsobiť aj neporiadok," podotkol.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Starostlivosti o mestskú zeleň by mal pomôcť zelený balíček opatrení
Ide o systém opatrení na komplexnú a efektívnu starostlivosť o stromy a zeleň v Bratislave, ktorý samospráva spúšťa s okamžitou platnosťou.
viac
05.03.2022
M. Vallo: V Bratislave pripravujeme pre utečencov veľkokapacitné centrum pomoci
Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.
viac
03.09.2022
Rekonštrukcia Námestia Matice slovenskej napreduje podľa plánu
Kontrolný deň na stavbe potvrdil priebeh prác v súlade s očakávaným harmonogramom. Komplexná obnova Námestia Matice slovenskej v Dubnici nad Váhom by nemala trvať dlhšie ako 12 mesiacov.
viac
12.01.2023
Z Dúbravky do lokality Bory plánujú vybudovať električkovú trať
V Bratislave plánujú výstavbu novej električkovej trate. Spájať by mala mestskú časť Dúbravka s rozrastajúcou sa lokalitou Bory. Hlavné mesto uzatvorilo so spoločnosťou Bory, ktorá buduje novú mestskú štvrť, zmluvu o spolupráci pri projekčnej príprave stavby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %