Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.08.2017 09:30

Belianska jaskyňa je pre verejnosť prístupná 135 rokov


Palmová sieň v Belianskej jaskyni.


6. augusta 2017 uplynulo už 135 rokov od slávnostného sprístupnenia Belianskej jaskyne verejnosti. Jaskyňa bola pritom známa zlatokopom už od roku 1826, o čom svedčia uhľom písané mená a dátumy na jej stenách.


Až objavná cesta Júliusa Husza a Jána Britza, obyvateľov Spišskej Belej dňa 5. 8. 1881 bola úspešná. Na ďalších objavoch sa podieľali aj ďalší obyvatelia Spišskej Belej – A. Kaltstein a I. Verbovský. Verejnosti ju sprístupnili 7. 8. 1882 a elektricky osvetlili 1896 ako jednu z prvých jaskýň na svete.

Belianska jaskyňa je jedinou sprístupnenou jaskyňou vo Vysokých Tatrách a patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku.

Dĺžka jaskyne je 3 829 m s výškovým rozdielom 168 m. Do vstupných častí, prístupných prerazeným tunelom, ústia komínové priestory vedúce od horného, pôvodného vchodu, situovaného 82 m nad terajším vchodom. Výstupné a zostupné časti prehliadkovej trasy, podmienené medzivrstevnými plochami vápencov, stúpajú od Rázcestia a miestami sú rozšírené rútením do dómovitých a sieňovitých priestorov (Zrútený dóm, Dóm trosiek). Na viacerých úsekoch sa zachovali oválne tvary vodnej modelácie (Rúrovitý dóm, Dlhá chodba, Priepasťová chodba). Značnú vertikálnu členitosť jaskyne dotvárajú priepasti (Hladová priepasť, Peklo) a komíny.

Upútajú sintrové vodopády (Vysoký dóm, Dóm SNP, Vodopádový dóm, Hudobná sieň) a pagodovité stalagmity (Palmová sieň). Bohato sú zastúpené aj iné formy sintrovej výplne (Galéria, Klenotnica, Biela sieň). Teplota vzduchu je 5,0 až 6,3 °C, relatívna vlhkosť 90 až 97 %.

V jaskyni sa zistilo 7 druhov netopierov. Dominantný je netopier obyčajný (Myotis myotis). Zriedkavejšie sa vyskytujú netopier fúzatý (Myotis mystacinus), netopier Brandtov (Myotis brandtii) a netopier brvitý (Myotis emarginatus). Z drobných bezstavovcov v jazierkach žije hlbinovka Bathynella natans.

V posledných rokoch sa jaskyňa využíva na ozdravovacie speleoklimatické pobyty. V súčasnosti je sprístupnených vyše 1000 m s prevýšením +125 m.

 

Autor: (Alexandra OLEKŠÁKOVÁ, MsÚ Spišská Belá)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2016
Záujem o slovenské jaskyne v tomto roku stúpa
Podzemnú krásu slovenských jaskýň vyhľadáva v tomto roku viac turistov než vlani.
viac
05.09.2016
Dovolenka na Slovensku je tento rok dobrý nápad
Počet návštevníkov na Slovensku stále rastie. Za prvý polrok využilo služby slovenských ubytovacích zariadení takmer 2,3 milióna návštevníkov, čo je o 18,9 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roku.
viac
23.01.2017
V priepasti Belianskej jaskyne objavili nepreskúmanú chodbu
Jaskyniari zo Spišskej Belej počas plánovaného prieskumného zostupu do priepasti Peklo v Belianskej jaskyni prenikli do nepreskúmanej chodby.
viac
20.10.2020
Návštevnosť jaskýň bola v tomto roku najnižšia za posledných 50 rokov
Návštevnosť jaskýň bola v tomto roku za posledných 50 rokov najnižšia. Hlavným dôvodom je pokles zahraničných návštevníkov, ktorí do vybraných jaskýň viac chodili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %