Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
09.11.2017 07:48

13 miliónov eur bude budúci rok chýbať v triedenom zbere


Ilustračná snímka.


To je predpokladaný účet za novelu zákona o odpadoch prijatú v posledný októbrový týždeň. Novela zákona o odpadoch priniesla so sebou povinnosť pre organizácie zodpovednosti výrobcov vypovedať zmluvy obciam, pretože im prikázala vyrovnať počet zazmluvnených obcí s množstvom zazmluvnených výrobcov.


Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) budú musieť súťažiť o výrobcov, nie o obce. Logicky najpádnejším argumentom pri získavaní výrobcov bude cena a to cena bez ohľadu na náklady v obciach. Tie už nebudú pri cenotvorbe pre klienta hrať významnú rolu, lebo veď ku klientovi sa potrebný počet obyvateľov, a tým aj obcí, dorovná zo zákona. OZV uhradí za triedený zber v obciach len toľko, koľko vyberie od svojich klientov.

Novela spôsobí, že všetky OZV budú musieť šetriť na nákladoch na triedený zber, ak chcú výrobcom poskytnúť konkurenčné ceny. Rozvoj infraštruktúry triedeného zberu (počet zberných nádob a frekvencií zberu) nad rámec stanovených štandardov zberu si už žiadna OZV nebude môcť dovoliť. A ani nebude musieť. Obce si nebudú môcť vybrať OZV, s ktorou chcú spolupracovať, OZV im jednoducho bude pridelená. Navyše hrozí riziko, že v priebehu roka bude priradená rôznym OZV, keďže obce sa stali “balansujúcim“, čiže vyrovnávajúcim prvkom.

Táto zmena prinesie, že peňazí v systéme na triedený zber bude z roka na rok ubúdať. Práve v týchto dňoch dostávajú mestá a obce od jednej OZV s veľkým počtom klientov ponuky, v ktorých láka na najnižšie ceny na trhu. Táto OZV má totiž nedostatočný počet obcí a tak ponúka „spoluprácu“ (rozumej náklady na triedený zber) vo výške 5 € na obyvateľa. Je takýto náklad na obyvateľa reálny? Predpokladajme, že by mala táto OZV zmluvu so všetkými mestami a obcami v SR. Pri počte 5,4 milióna obyvateľov by činili náklady na triedený zber približne 27 mil. eur. Pri prijímaní zákona o odpadoch ministerstvo odhadlo tieto náklady vo všetkých mestách a obciach SR na cca 40 mil. eur.

Kto zaplatí zvyšných 13 mil. eur? Budú to samotné mestá a obce. Prípadne budú musieť znížiť počty kontajnerov, či frekvencie zberu a tým pádom siahnu na komfort svojich občanov.

Je toto tá správna cesta pre slovenské odpadové hospodárstvo? Nebolo by lepšie, aby bol systém nastavený opačne? Tak, aby bolo možné triedený zber rozvíjať a aby občania i obce mali zaručené, že ich snaha triediť a znížiť skládkovanie nebude narážať na legislatívne prekážky?

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Zástupcovia OZV založili koordinačné centrum pre obaly – KC OBALY
Zástupcovia organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) sa na podnet MŽP SR stretli pred dvomi týždňami, aby v súlade so zákonom o odpadoch založili koordinačné centrum KC OBALY.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
19.10.2017
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch
Po novele zákona o ovzduší včera (18. 10.) poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.
viac
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %