Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.08.2018 08:25

Šahy chcú rozšíriť protipovodňové opatrenia v Tešmaku


Ilustračná snímka (tasr)


Mesto Šahy sa uchádza o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia na vybudovanie protipovodňových opatrení mimo vodného toku v mestskej časti Tešmak. Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú 232-tis. eur.


Podľa vedúcej ekonomického oddelenia Mestského úradu v Šahách Klaudie Karvaiovej predstavuje spolufinancovanie mesta 11.620 eur. Mestskí poslanci schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok, aj zabezpečenie finančných prostriedkov na spolufinancovanie projektu vo výške rozdielu celkových oprávnených výdavkov a poskytnutého príspevku, či zabezpečenie financovania prípadných neoprávnených výdavkov z rozpočtu mesta.       

Predmetom riešenia protipovodňových opatrení je spomalenie povodňového prietoku v hornej časti suchého koryta pred zastavanou časťou a navrhované vybudovanie retenčných nádrží s kombinovanou úpravou kameninovo-betónovým prehradením alebo guľatinovým prehradením. To má za úlohu spomaliť a zadržať prietok vody v koryte počas povodňových stavov, ktoré výrazne prevyšujú kapacitu existujúceho profilu. V spodnej časti prehradenia je navrhovaný retenčný prietok betónovou rúrou. Povodňový prietok prevyšujúci kapacitu odtokovej rúry bude postupne akumulovaný v retenčnom priestore nádrže až po prepad v hrádzi.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Petržalka prijíma opatrenia v súvislosti s potvrdením vtáčej chrípky v Dúbravke
Na základe nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava – mesto prijíma aj Petržalka opatrenia v súvislosti so zistením vtáčej chrípky na území mestskej časti Dúbravka. Petržalka spadá do pásma dohľadu, čo je vzdialenosť do 10 km od ohniska nákazy.
viac
24.07.2018
Na obnovu úradu získali 415-tis. eur, práce by mali ukončiť v marci 2019
Obec Očová v okrese Zvolen získala z eurofondov viac ako 415.420 eur na obnovu obecného úradu. Nenávratný finančný príspevok je určený na zníženie energetickej náročnosti a stavebných úprav na obecnom úrade a predstavuje 95 % z celkových oprávnených výdavkov.
viac
06.04.2019
Mesto získalo na opatrovateľky 296-tis. eur, má ich ale nedostatok
Banská Bystrica, podobne ako aj iné slovenské samosprávy, zápasí v súčasnosti s nedostatkom opatrovateliek, ktoré by sa starali o starých a nevládnych ľudí v domácom prostredí. Mesto pri tom získalo z eurofondov na najbližšie obdobie nenávratný finančný príspevok vo výške 296 400 eur na platy.
viac
08.07.2021
Výstavba protipovodňových opatrení uzavrie most na Golianovej ulici
V súvislosti s výstavbou protipovodňových opatrení v Banskej Bystrici bude od 12. júla predbežne do 18. júla na Golianovej ulici uzavretý most ponad rieku Hron.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %