Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.03.2018 12:05

Žilinská županka predstavila svoj plán na päť rokov


Županka Erika Jurinová. Snímka zdroj: Zilinak


Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová predstavila komplexný plán rozvoja kraja s názvom Žilinský kraj 22+. Hlavným cieľom je podľa nej urobiť zo Žilinského kraja najlepšie miesto pre rodiny a dosiahnuť, aby sa doň ľudia sťahovali z iných častí Slovenska.


„Plus v názve znamená, že sa v našom pláne pozeráme aj za rok 2022, kedy by mali byť voľby do orgánov samosprávneho kraja. Väčšina opatrení je zameraná práve na rodiny, ale aj na lepšie poskytovanie služieb. Kraj tvoria ľudia a slúži ľuďom,“ konštatovala Erika Jurinová.

Jedným z prvých krokov je zriadenie nadácie pre pomoc rodinám v núdzi. ŽSK zároveň plánuje vybudovať v každom regióne centrum pre rodinu. „Tie budú slúžiť ako strediská krízovej intervencie, poskytovať poradenstvo rodinám v krízových situáciách, podporovať a organizovať finančné vzdelávanie rodín, aby dokázali predchádzať dlhovej pasci a následným exekúciám a aby im bola poskytnutá v takýchto prípadoch pomoc. Súčasťou centra bude aj prvé stredisko na pomoc obetiam trestných činov v kraji,“ spresnila E. Jurinová.

Podľa županky je zároveň ambíciou vybudovať v Žilinskom kraji prvý hospic. „Chceme zriadiť minimálne jeden stacionárny a jeden mobilný hospic pre nevyliečiteľne chorých pacientov,“ dodala s tým, že sa budú aj zvyšovať kapacity v sociálnych zariadeniach. „Sústredíme sa na menšie komunitné zariadenia, ktoré pre klientov poskytujú lepšie služby,“ doplnila E. Jurinová.

Pre podporu rodiny je nevyhnutné aj kvalitné a dostupné zdravotníctvo. „Prvý kontakt s lekárom je najpodstatnejší. Uvedomujeme si akútny nedostatok lekárov v odľahlejších regiónoch. Využijeme preto eurofondy na zriadenie zdravotno-sociálnych integrovaných centier v spádových oblastiach jednotlivých regiónoch kraja,“ vysvetlila E. Jurinová a dodala, že župa bude podporovať sociálne a komunitné podnikanie o. i. aj založením vlastného sociálneho podniku. „Túto spoločnosť využijeme pri pomoci v sociálnej pomoci, ale aj na drobné práce. Bude to lacnejšie a zároveň zásadne obmedzíme priestor pre korupčné správanie,“ povedala predsedníčka kraja.

V oblasti vzdelávania bude kraj klásť dôraz na moderné vzdelávanie s novými predmetmi a študenti by mali byť čo najflexibilnejší na trhu práce. Mení sa aj filozofia financovania školských zariadení. „Deti a mládež si pri vzdelávaní zaslúžia rovnaký prístup, preto ŽSK zabezpečí zrovnoprávnenie financovania verejných a neverejných školských a vzdelávacích zariadení,“ vysvetlila županka, podľa ktorej vzdelávanie a rozvoj mládeže nie je iba záležitosť škôl a školských zariadení. „Podstatné sú aj mimoškolské aktivity a vzdelávanie. Preto budeme podporovať dobrovoľnícke aktivity mládeže, samozrejme vrátane športu,“ dodala.

Plán Žilinský kraj 22+ obsahuje viacero bodov, nielen z oblasti sociálnych vecí, zdravotníctva či stredného školstva, ale z každej oblasti, ktorá sa týka kompetencií župy.

 

 

 

Autor: Lukáš MILAN, hovorca ŽSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Január v znamení kultúry
Žilinská župa naplnila aj prvý mesiac roku 2017 jedinečnými podujatiami regionálnych galérií, knižníc, múzeí, divadiel či kultúrnych stredísk. Kysuce, Orava, Turiec, Horné Považie i Liptov ponúknu zážitky pre každého.
viac
16.10.2019
Rozvoj duálneho vzdelávania v Žilinskom kraji
V pondelok 14. októbra podpísala žilinská županka Erika Jurinová a riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Michal Nemec Memorandum o Transformácii odborného vzdelávania a prípravy (OVP) a rozvoji systému duálneho vzdelávania na Slovensku.
viac
11.03.2020
Žilinská župa podporí dobré projekty v kraji
Žilinská župa predstavila ďalšiu formu podpory významných projektov v kraji. Ide o Dotácie predsedníčky ŽSK, ktoré sú zacielené na podporu aktivít nadregionálneho charakteru. Zároveň o necelý týždeň uplynie lehota na prihlasovanie žiadostí o participatívne dotácie.
viac
15.04.2023
Žilinská župa ocenila pedagogických pracovníkov stredných škôl
Vo štvrtok 13. apríla 2023 sa v priestoroch žilinského konzervatória uskutočnilo slávnostné oceňovanie učiteľov. Organizované je každoročne pri príležitosti Dňa učiteľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %