Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.06.2019 02:10

Židovské komunitné múzeum v Bratislave vystavuje vzácnu zbierku judaík


Ilustračná snímka. Židovské komunitné múzeum, zdroj: Slovago.sk


Znovu objavené poklady zo zbierky historicky prvého židovského múzea na Slovensku sídliaceho v Prešove prináša na novej výstave Židovské komunitné múzeum v bratislavskej synagóge. Návštevníci si budú môcť prezrieť doteraz nevystavené raritné predmety - judaiká.


Informoval o tom riaditeľ a kurátor Židovského komunitného múzea Maroš Borský. Výstava potrvá od 14. júna do 6. októbra.       

Zbierka prešovského múzea, ktorá obsahovala asi 1500 predmetov, predstavuje prvý príspevok k záchrane židovského kultúrneho dedičstva. "Pre náš projekt sme zostavili medzinárodný výskumný tím, ktorého členmi sú historici, archivár, genealóg, experti na judaiká z Bratislavy, Košíc, Budapešti, Viedne a Tel Avivu", uviedol Borský. Priekopnícke múzeum v Prešove bolo jediným svojho druhu v dejinách Slovenska až do 90. rokov minulého storočia a založil ho zberateľ Eugen Bárkány.       

Podľa hlavnej kurátorky výstavy, odborníčky na judaiká Jany Švantnerovej, predstavuje expozícia unikát medzi európskymi judaikami. "Počas Slovenského štátu bola zbierka skonfiškovaná a takmer zázrakom prežila holokaust. V rokoch 1952 až 1993 bola deponovaná v Židovskom múzeu v Prahe. Dnes predstavuje cenné historické svedectvo o stratenom svete predkov", priblížila.       

Z prešovskej zbierky sa teraz na výstave nachádzajú exponáty najmä z papiera, zriedkavé tlače, staré fotografie, mikrografie, grafiky. Expozícia ukáže aj špecifickú jarcajtovú tabuľu, ktorá pripomína mučeníkov z Pezinka zavraždených v roku 1529 po monster procese s obvinením z rituálnej vraždy.       

Vystavené je priamym pokračovaním projektu z minulého roka, venovaného zberateľskej činnosti zakladateľa a riaditeľa prešovského múzea Eugena Bárkánya.       UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2016
Židovské komunitné múzeum predstavuje vzácne predmety minulosti
Opona na svätostánok z čias bratislavského rabína Chatama Sofera, židovské rituálne predmety, ktoré pri návšteve vtedajšieho Prešporka obdivoval cisár František Jozef či vyše 700-ročné fragmenty hebrejského pergamenového rukopisu.
viac
15.12.2018
Na bratislavskej výstave sú storočné premeny maďarskej menšiny na Slovensku
Každodenný život maďarskej menšiny v Československu dokumentuje výstava 100 rokov v obrazoch. Je v bratislavskom Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku, kde potrvá do 31. januára 2019.
viac
30.01.2019
V Rákociho paláci objavíte krásu slovenského drahokamu
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať výnimočnú zbierku slovenských opálov. Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska.
viac
25.02.2020
Hradné múzeum vo Fiľakove otvorí výstavu „Čarovné kraslice“
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na prehliadku výstavy ľudovej remeselníčky Tünde Horkay Benko s názvom „Čarovné kraslice“. Vernisáž sa uskutoční 28. februára 2020 v Mestskom vlastivednom múzeu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %