Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.03.2019 11:53

Židovské cintoríny v Európe vrátane Slovenska budú mapovať drony


Ilustračná snímka: vikipedia


Nezisková organizácia Európska iniciatíva za záchranu židovských cintorínov (European Jewish Cemeteries Initiative — ESJF) v utorok oznámila, že na zmapovanie a lepšiu ochranu starých židovských cintorínov v Európe začne používať drony. Informovala o tom agentúra AP.


ESJF uviedla, že drony zmapujú 1500 ohrozených cintorínov na Slovensku, v Grécku, Moldavsku, Litve a na Ukrajine.       

Európska únia tento projekt podporí sumou 800.000 eur. Ide aj o reakciu na rastúce prejavy antisemitizmu v niektorých krajinách. Vo februári napríklad vandali posprejovali 80 náhrobných kameňov na židovskom cintoríne vo Francúzsku a náhrobný kameň poškodili aj na cintoríne v severozápadnom Anglicku.      

 "Je veľmi dôležité, aby sa nová generácia Európanov dozvedela o existencii židov, a tým bojovala proti narastajúcemu antisemitizmu a popieraniu holokaustu," povedal riaditeľ ESJF Philip Carmel.       

Podľa údajov ESJF sa v 46 európskych krajinách nachádza okolo 10-tis. židovských pohrebných miest. Pri ochrane cintorínov v uvedených piatich krajinách majú tiež pomáhať dobrovoľníci.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2016
Po bratislavských uliciach jazdí pomaľovaná električka
Do bratislavských ulíc pribudla električka, ktorej polep navrhla žiačka základnej školy v rámci súťaže „Doprava v meste bez áut“, ktorú vyhlásilo hlavné mesto pri príležitosti Európskeho týždňa mobility 2015.
viac
25.04.2017
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili vo Falckom lese
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili ochranári počas uplynulého víkendu na území Falckého lesa v Nemecku. Pomenovali ho Cyril. Ide v poradí už o štvrtého rysa zo slovenskej prírody vypusteného v najväčšej zalesnenej oblasti v krajine. Projekt má pomôcť zachovaniu populácie rysa v Nemecku.
viac
29.05.2017
Témou konferencie v Patinciach bude ochrana vzácnych biotopov
Záverečnú konferenciu projektu Life+ na tému Obnova endemických panónskych slanísk a piesočných dún na južnom Slovensku zorganizuje Inštitút aplikovanej ekológie Daphne, Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR a Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v dňoch od 31. 5. do 1. 6. v Patinciach.
viac
19.07.2021
Prehliadač kvality ovzdušia európskych miest
Európska environmentálna agentúra spustila Prehliadač kvality ovzdušia európskych miest. Vďaka nemu máte teraz možnosť skontrolovať kvalitu ovzdušia za posledné dva roky v meste v ktorom žijete, a porovnať ju s inými európskymi mestami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %