Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.10.2018 11:35

Štát chce podľa N. Kurillu podporiť elektromobilitu i výmenu kotlov


Ilustračná snímka, zdroj: venergetike.sk


Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR pripravuje akčný plán, podľa ktorého majú byť elektromobily na cestách zvýhodňované.


Podľa štátneho tajomníka MŽP Norberta Kurillu (nom. Mosta-Híd) budú môcť elektromobily využívať iný jazdný pruh či bezplatne parkovať. Vyhlásil to v diskusnej relácii Sobotné dialógy RTVS.       

"MŽP tiež poskytlo mestám, obciam a vyšším územným celkom možnosť výhodnejšieho nákupu nízkoemisného auta," povedal Kurilla. Ministerstvo celkovo podporilo nákup 33 elektromobilov a plánuje tiež vytvárať nízkoemisné zóny. Akčný plán na podporu elektromobility má byť predložený do konca tohto roka.       

Poslanec Národnej rady SR Karol Galek (SaS) zareagoval, že z jeho pohľadu sú najvýhodnejšie možnosti ako podporiť elektromobilitu tie, ktoré nezvýhodňujú konkrétnych ľudí a nejakým spôsobom nezaťažujú ani štátny rozpočet. Súhlasí s vytváraním nízkoemisných zón, prednosných pruhov a výhodnejšieho parkovania, avšak platenie ľuďom za to, že si kúpia elektromobil, označil za spiatočnícke. Upozornil, že treba sa sústrediť aj na praktické veci, teda zabezpečiť, aby bol vybudovaný dostatok staníc, kde bude možné elektrinu dobíjať, a tiež, aby bolo dodávané dostatočné množstvo elektriny.       

Podľa Kurillu s tým akčný plán bude počítať. "Tento týždeň na úrovni Rady Európskej únie Slovensko vyrokovalo podmienky, aby transformáciu k ekologickejším palivám zvládlo sociálne udržateľným spôsobom," uviedol Kurilla.       

V diskusnej relácii sa rečníci dotkli aj témy kotlov. Štátny tajomník povedal, že na MŽP chcú vo verejných budovách podporiť výmenu kotlov, ktoré spaľujú tuhé palivá, na kotly s nízkoemisnými zdrojmi. Výzva na výmenu kotlov má byť podľa jeho slov predložená do konca októbra 2018. Na tento účel by sa malo celkovo vynaložiť 30 miliónov eur. Momentálne envirorezort rokuje s Európskou komisiou o podpore výmeny kotlov aj v domácnostiach.       

Galek zareagoval, že iniciatívu schvaľuje, ale v aktuálnom projekte Zelená domácnostiam, bolo možné čerpať dotácie aj na kotly na tuhé palivo, preto ho táto informácia prekvapila.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Povinnosti v zákone o odpadoch sa pre podnikateľov zmiernia
Povinnosti pre právnické osoby, ktoré vyplývajú zo zákona o odpadoch, sa zmiernia. Poslanci Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní 137 hlasmi schválili novelu zákona o odpadoch vrátane pozmeňujúceho návrhu, ktorý plénu predložil poslanec vládnej strany Most-Híd Peter Antal.
viac
15.11.2016
Nové financovanie zberu a odvozu triedeného odpadu sa zabieha
Systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov, ktorý odštartoval 1. júla, napreduje, potrebuje však „utriasť“ a zabehnúť sa.
viac
15.11.2019
N. Kurilla: So zmenou klímy vieme stále niečo urobiť, musíme zmeniť myslenie
So zmenou klímy vieme stále niečo spraviť. Môžeme spomaliť alebo eliminovať jej dosah. Povedal to štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Norbert Kurilla pri príležitosti otvorenia Medzinárodnej konferencie Zmena klímy 2019 - výzvy a riešenia.
viac
03.03.2020
Úrady budú povinné obstarávať nazeleno automobily aj kancelárske potreby
Envirorezort predstavil produktové skupiny, u ktorých sa bude uplatňovať zelené verejné obstarávanie. Týka sa to cestnej dopravy, kopírovacieho a grafického papiera, počítačov a monitorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %